RBS ARHIV since 1953

  18th World Jamboree

18. Svetovni skavtski zlet je potekala od 1. do 11 avgusta 1995, ki ga je gostila Nizozemska na polderju blizu mesteca Dronten. Na zletu je sodelovalo 28960 skavtov, tabornikov in vodstva zleta iz 166 držav in različnih teritorij, kar je še dandanes največja zastopanost držav na zletih. V kar 34 držav, ki so ta zlet obiskale, je bil skavtizem tisto leto rojen ali pa prerojen. Tema zleta je bila Prihodnost je sedaj (Future iz now).

Prireditev je uradno odprla kraljica Nizozemska Beatrix in njen mož princ Claus. Otvoritev je prav tako obiskala Jordanska princesa Basma bint Talal in Švedski kralj Carl XVI. Gustaf ter visoka komisarka Združenih narodov za begunce Sadako Ogata, ki je kasneje tudi odprla svetovno globalno vas, glavno atrakcijo na zletu, kjer so udeleženci z vsega sveta izmenjavali izkušnje in se učili o drugih narodih ter njihovemu načinu življenja. Razne dejavnosti in stojnice pri Plazi, na središču zleta, so poskrbele za lahkotnejšo zabavo.

Nekatere dejavnosti so bile Zletna značka prijateljstva (Jamboree Friendship Award), medreligijska svečanost o miru in nasilju, Skavtski forum ter povezava prek satelita z generalnim sekretarjem Organizacije Združenih narodov, s katero smo praznovali 50-letnico sodelovanja OZN z skavti in nevladnimi organizacijami.

 
Udeleženci:
 

Vodstvo:

- Tadej Pugelj Pugy

- Mateja Zalar Sova (sedaj Justin) 

- Robert Tell Šmeki

- Olja Pleš

- Petra Hrovatin

 

Udeleženci:

- Ana Širca (sedaj Šimec)

- Maja Širca (sedaj Gnidovec)

- Nataša Sket (sedaj Zalokar)

- Issa Osojnik

- Petra Kodela

- Pavle Zidar

- Samo Mark Rozman 

                  BILTENI

 

           SPOMINKI

NAŠITKI  ZNAMKEOSTALO